E-commerce in China is meer booming dan je denkt

In ons koude kikkerlandje denken we vaak dat de westerse wereld toonaangevend is op het gebied van e-commerce. Hiermee vergeten we doorgaans onze verre oosterburen. Maar wat blijkt? Allereerst is de e-commerce markt in China vele malen groter én creatiever. Qua omvang overtrof de markt die van Amerika in 2013. Daarnaast is een zogenoemd “Chinees e-commerce model” in rap tempo de harten aan het veroveren van circa 850 miljoen oosterse consumenten. Vandaar een blik op het land van de rijzende zon.

“Made in China 2025”

Toen in 2008 de wereldwijde recessie toesloeg, nam China de gedurfde stap om massaal in zijn eigen technologische vooruitgang te investeren. China wilde zijn reputatie als “fabriek van de wereld” radicaal veranderen. De “Made in China 2025”-strategie was bedoeld om haar “goedkope producten”-imago op zijn kop te zetten. Dit geschiedde door het land ertoe aan te zetten producten en diensten met een hogere waarde te produceren. 

Door enorme investeringen in digitale infrastructuur kregen grote steden toegang tot 100 Mbps-internetverbindingen. Dit leidde tot een dekking van 98 procent van diens bevolking. Er werden enorme fondsen verstrekt om bedrijfsontwikkeling en innovatie te bevorderen. Daarnaast werd de afhankelijkheid van China van niet-binnenlandse technologische innovatie fors verminderd. Als gevolg daarvan heeft China nu het hoogste aantal internetgebruikers ter wereld (meer dan India en Amerika samen).

Innoverend e-commerce model in China

Toen Alibaba in 2014 beursgenoteerd werd, was het ’s werelds grootste beursgang ooit. Tegenwoordig is de e-commerce markt in China €2 biljoen waard, meer dan die van Amerika en Europa samen. Maar afgezien van zijn enorme omvang onderscheidt China zich op vele vlakken.

Meituan is een winkelplatform voor lokale producten en diensten, waaronder entertainment, restaurants, bezorging en reizen.

In de afgelopen jaren zijn nieuwe uitdagende concurrenten, waaronder Meituan en Pinduoduo, volwassen geworden. Een teken van hevige concurrentie is dat het aandeel van Alibaba in de Chinese e-commerce-industrie is gedaald van 81% (ten tijde van de beursnotatie) naar 55%. Concurrentie heeft er ook toe geleid dat e-commerce (en andere technologie) bedrijven in China haar diensten hebben verruimd. Zij richten zich niet langer tot louter verkoop; de online winkel platforms in China combineren nu digitale betalingen, groepdeals, sociale media, gaming, instant messaging en livestreams.

Grootste e-commerce-spelers in China

Met drie keer de omvang van de Amerikaanse markt is de Chinese e-commerce markt de grootste handelsmarkt ter wereld. Om een ​​idee te krijgen van de e-commerce markt in China, vind je hieronder de grootste online retailers:

  1. Tmall China door Alibaba Group; deze op twee na meest bezochte website ter wereld is een B2C marktplaats met louter dropship verkopers.
  2. JD.com; Jingdong (JD) is een B2C marktplaats met interne levering en logistiek. JD.com heeft een strategisch partnerschap met Tencent (WeChat).
  3. Kaola door NetEase; deze grensoverschrijdende speler op het gebied van e-commerce biedt een grote verscheidenheid aan goederen. Ze concentreren zich herbij op de verkoop van hoogwaardige “westerse” producten aan Chinese klanten.
  4. Xiaohongshu (RED); een platform voor lifestyle-shopping voor jongeren. Door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC) inspireert deze deelgemeenschap.

Het exacte marktaandeel van deze online handelsplatforms varieert per bron. Tmall leidt het e-commerce landschap met een marktaandeel van 50% tot 60%. JD.com volgt met 15% tot 20%, Kaola en RED en anderen zoals WeChat (met hun eigen WeChat store) nemen de rest voor hun rekening.

China als trendsetter

Tegenwoordig is China een broeinest van digitale innovatie, die Silicon Valley van zijn troon dreigt te laten vallen. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de eerder genoemde allesomvattende online winkel platforms. We zien tevens prachtige innovaties op het gebied van sociale media (zoals Wechat van Tencent), het naadloze omnichannel-winkelen en de baanbrekende benadering van livestreaming.

Livestreaming speelt een steeds grotere rol in de Chinese e-commerce.

Tencent en Alibaba staan ​​nu in de lijst van de 10 meest waardevolle merken ter wereld die historisch gezien zo gedomineerd werd door westerse tegenhangers. Met haar digitale landschap en cultuur heeft China een consument gevormd die voorop loopt. Zowel op het gebied van digitale acceptatie als de vraag naar de integratie van platforms.

Expansie naar de rest van de wereld

De voor de hand liggende vraag is of het Chinese e-commerce model de wereld gaat veroveren. Zoals al decennia het geval is, hebben de Westerse giganten (ik noem maar weer Silicon Valley) nog steeds de neiging China te onderschatten. Waar we in het Westen nog veel dominerende silo’s zien (e-commerce, gaming, payment, social media, messaging, etc), zijn deze in het Oosten al vaker in elkaar verweven. Mede als gevolg van de pandemie duiken nu al Chinese kenmerken op in het Westen. De silo’s worden afgebroken naarmate bedrijven diversifiëren.

Facebook promoot nu winkeldiensten op zijn sociale netwerken en houdt zich bezig met “social commerce”. Livestreaming en het gebruik van WhatsApp bevorderen hierbij de berichtenuitwisseling tussen handelaars en kopers. In december organiseerde Walmart zijn eerste live shopping-evenement binnen TikTok, een Chinese video-app. In Frankrijk was Vova (gelieerd aan de oprichter van Pinduoduo) in het afgelopen kwartaal de zesde meest gedownloade e-commerce-app. En in Amerika stijgt de aandelenkoers van e-commerce platform Shopify als een raket. Haar huidige waarde bedraagt meer dan €110 miljard.

Toch heeft de Chinese e-commerce gebreken. In het Westen komt fraude immers vaker voor. Er zijn antitrust kwesties waarbij China voorop loopt ten opzichte van de Amerikaanse en Europese regelgevers. Tot dusverre zijn deze laatstgenoemden niet effectief geweest in het beheersen van grote technologie bedrijven en markten. Ook zij zouden China moeten bestuderen om een ​​idee te krijgen van waar de industrie naartoe gaat.

Jack Ma (oud-CEO van Alibaba) ligt al enige tijd in de clinch met Chinese autoriteiten, die er nu van verdacht worden betrokken te zijn bij Ma’s verdwijning.

Blijven negeren of beginnen met leren?

Er is een patroon in hoe het Westen denkt over Chinese innovatie. Van elektronica tot zonnepanelen, Chinese productie innovatie werd voorheen altijd genegeerd of afgedaan als kopiëren. Het is mijn inziens een kwestie van tijd voordat we Chinese innovatie gaan omarmen. Wat denk jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *