Investeren in SEO is een must, maar hoeveel?

SEO (search engine optimization, of te wel zoekmachine optimalisatie) is tegenwoordig een “must-do” voor publieke webshop eigenaren. In hevig concurrerende markten kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. Het meten van clicks is eenvoudig, maar wat doe je als traffic of conversie vanuit organisch zoekverkeer terugloopt? De geldkraan openzetten en hopen op zonneschijn is geen optie, dus ga je op zoek naar gebieden waar de grootste winst te behalen valt. Maar waar begin je? Wat is jouw investering in SEO?

De 4 SEO verbetergebieden

Tijdens mijn werk als e-commerce specialist ben ik diverse casussen tegengekomen waar ik in deze situatie terecht ben gekomen. Ik onderken vier gebieden waarin je webshop te optimaliseren is (in de context van SEO):

  • Aanbod / assortiment. In de basis van SEO van e-commerce staat uiteraard je aanbod of assortiment. Biedt je de juiste producten of diensten aan? Heb je onderzocht waar jouw doelgroep naar op zoek is?
  • Content / product data. Als aanvulling op je aanbod of assortiment is het van groot belang dat je de juiste informatie aanbiedt over je producten en/of diensten. Op internet zijn tal van best practices te vinden over hoe je aan goede content marketing doet. Geef jij antwoord op vragen of onduidelijkheden die jouw doelgroep heeft tijdens hun oriëntatie en/of aankoopfase?
  • Configuratie. Professionele webshop- en websitepakketten hebben tal van mogelijkheden om je aanbod en content beter af te stemmen op je publiek. Instellen van permalinks, redirects, taxonomieën, tags…de lijst goes on and on. Heb jij alle mogelijkheden van jouw beschikbare tools duidelijk?
  • Techniek. De meest lastige uit dit lijstje is zeker techniek. Waarbij website- en webshoppakketten standaard (“rechtstreeks uit de doos”) reeds geoptimaliseerd zijn op het gebied van SEO, vergt iedere markt en ieder concept zijn eigen finetuning. Denk hierbij aan het beschikbaar maken van metagegevens, het optimaliseren van laadtijden en het juist inrichten van canonical URL’s. Laat je altijd adviseren voordat je dit (vaak kostbare) traject ingaat.

5-stappenplan

Het antwoord op de vraag in mijn inleiding bevindt zich meestal op het snijvlak op 2, 3 of 4 van deze gebieden, iets wat de oplossing complex en arbeidsintensief maakt. Daarom wil ik je graag helpen aan de hand van onderstaand 5-stappen plan:

1. Leer van je concurrenten

Wil jij het wiel opnieuw uitvinden? Nee, natuurlijk niet! Kijk daarom hoe jouw concurrenten landingspagina’s opbouwen, welke zoekwoorden zij gebruiken en welke producten of services zij hierin voornamelijk aandacht geven.

2. Kies een onderscheidende strategie

Nu dat je weet wat jouw concurrenten uitspoken is het vooral belangrijk om een andere (onderscheidende) SEO strategie te kiezen. Leer van best practices (uit andere markten), kies voor longtail zoekwoorden of laat je verder adviseren door een SEO expert.

3. Maak een integraal marketingplan

Zorg dat SEO een vaste en duidelijke rol heeft in je marketingmix. Voorkom dat kanalen gaan “kannibaliseren”, zorg bijvoorbeeld dat je geen SEA campagnes inzet op zoekwoorden waar je al een goede aanwezigheid hebt. Denk aan de bijdrage van ieder kanaal in de customer journey van jouw klant en voorkom dat je bestaande klanten onnodig via (door concurrenten bestookte) zoekresultaten je webshop laat bezoeken.

4. Test en leer met SEA campagnes

Vooral nieuwe webshopeigenaren ervaren koudwater vrees bij het horen van SEA (search engine advertising, oftewel zoekmachine adverteren). Behalve dat dit een behulpvol kanaal is om als nieuw merk een bestaande markt te betreden kan SEA ook helpen in het analyseren en testen van zoekwoorden. Welke zoekwoorden zorgen voor veel traffic naar je webshop en, zeker zo belangrijk, welke van deze bezoekers converteren op je webshop? Dit kan bijdragen in het bepalen van je SEO strategie. Investering in SEO begint dus met SEA.

5. Bouw autoriteit op binnen je markt

Is je strategie uitgewerkt en je aanpak duidelijk? Start met bouwen. Produceer content die relevant, onderscheidend en in lijn ligt met je merkidentiteit. Zorg daarnaast dat zowel techniek als diens configuratie niet in de weg staat om je strategie uit te rollen. Om te zorgen dat je door jouw doelgroep gezien wordt als dé expert op het gebied van de door jou geleverde producten en/of diensten, moet je aan de bak.

Gewenste effecten

SEO is een discipline met een relatief lange termijn effect; het duurt vaak een tijdje voordat je écht resultaat ziet. Maar wat zijn de belangrijkste effecten?

  • Externe websites gaan naar jouw content linken (zogenoemde “backlinks”);
  • Gebruikers op social media delen en “liken” jouw content op de verschillende platformen;
  • Deze referrals zorgen voor meer bezoekers op jouw website of webshop;
  • Door deze toename stijgt je positie in zoekmachines (die zien dat jouw content meer en meer gewaardeerd wordt);
  • Door een hogere positie in de zoekresultaten stijgt het verkeer naar jouw website of webshop nog meer;

Zoals dit lijstje laat zien, werkt SEO als een vliegwiel, waarbij het één tot het ander leidt… maar des te beter je aanbod, content (inhoud en frequentie) en framework is, des te meer je op termijn kunt oogsten. Jouw investering hangt dus af van de rol die SEO speelt in jouw middelenmix. Op basis van ‘trial and error” ga jij ondervinden wat de meerwaarde is van SEO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *