‘Legacy software houdt B2B e-commerce tegen’

In 2019 onthulde Episerver de resultaten van een onderzoek onder 700 B2B executives. Uit dit onderzoek blijkt dat diens meerderheid van mening is van dat verouderde software en onsamenhangende platforms hun e-commerce en digitale groei het meest belemmeren.

84 procent van de respondenten is het erover eens. De toenemende digitale verwachtingen van klanten en partners vormt de grootste bedreiging voor hun bedrijf. Episerver voerde dit onderzoek wereldwijd uit onder 700 leiders die fulltime werkzaam zijn bij een commerciële B2B-organisatie.

Verouderde technologie

Zo’n 54 procent van de ondervraagden geeft aan dat legacy systemen de e-commerce ontwikkeling binnen hun bedrijf vertraagd. Vooral op het gebied van ‘digitale flexibiliteit en expansie’ zitten deze bedrijven muurvast. Deze software is volgens 59 procent de belangrijkste interne zwakte om ‘digital agility’ te behalen. Veel bedrijven hebben een rijke historie aan maatwerk. Dit als antwoord op achterhaalde maar nog steeds operationele bedrijfsprocessen. Vijftig procent van de besluitvormers geeft daarbij aan dat ze geen geld hebben om digitale transformatieprogramma’s in hun organisaties uit te voeren.

Grootste problemen

De oorsprong van deze problematiek zit meestal in de initiele aankoop van softwareproducten. Veel grootschalige bedrijven kochten decennia geleden dure ‘state of the art’ enterprise software. Grote investeringen die gouden bergen beloofden. Onderhoud en ontwikkeling werd metname ‘on premise’ uitgevoerd, grote batterijen met developers werden opgeleid en geïnstrueerd om maatwerk te bouwen op basis van bedrijfsprocessen.

Ieder bedrijf dacht speciaal te zijn en onderscheid te kunnen maken met dit soort maatwerk. Naar loop van tijd, vooral in het laatste decennium met de grote groei van e-commerce, bleken deze grote op maat gemaakte enterprise platformen niet langer geschikt te zijn. Klanten hebben een steeds grotere verwachting van online experience en willen (vooral binnen B2B) steeds vaker ontzien worden. Handige hulpmiddelen, eenvoudigere zoekmachines, intuïtievere interfaces… noem het maar op.

Wat zijn nu echt de grootste problemen waar B2B bedrijven met verouderde software tegenaan lopen? Hieronder heb ik vier zaken beschreven die het vermogen van B2B bedrijven belemmeren om een ​​robuuste digitale koopervaring aan te bieden.

Kosten

Verouderde systemen worden doorgaans steeds minder gebruikt (door andere organisaties). Hierdoor stijgen de operationele kosten. Niet alleen licentiekosten zijn hier een voorbeeld van, maar ook servicekosten. Om ontwikkelaars (gespecialiseerd in deze software of oudere programmeertalen) in dienst te nemen of houden hangt ook een hoger prijskaartje. Deze ontwikkelaars zijn immers steeds moeilijker te vingen. Ze gaan met pensioen (ba-dum-tss) of laten zich omscholen naar modernere programmeertalen waar meer werk in te vinden is. Updates zijn (als je gelukt hebt) onderdeel van de servicekosten. Zo niet, dan betaal je hier ook de hoofdprijs voor.

Veiligheid

Verouderde systemen zijn relatief minder veilig. Doorgaans vind er minder (intensief) support plaats, of zijn systemen simpelweg niet langer ondersteund worden. Hét perfecte prooi voor kwaadwillende hackers. Zowel het preventief als reactief dichten van (mogelijke) lekken is daarbij ook nog eens extra duur.

Mogelijkheden

Verouderde systemen beperken vaak de mogelijkheid om de functies en mogelijkheden toe te voegen. Ik ken voorbeelden van oude PIM (product information management) systemen die niet kunnen bijbenen met de hedendaagse vraag van eindgebruikers. De transparantie en hoeveelheid aan gewenste productinformatie is simpelweg niet bij te benen.

Productiviteit

Verouderde software kan ook productiviteit schaden. In veel bedrijven heerst nog steeds een overtuiging dat werknemers productief zijn in het gebruik van verouderde software. Deze overtuiging is meestal niet gebaseerd op ‘best practices’ maar louter eigenwijsheid. Na verloop van tijd komen steeds meer inefficiënties bovendrijven. In deze gevallen is dan vaak, door oud maatwerk, veel arbeid nodig om systemen aan te passen om modernere werkwijzen te ondersteunen.

Wat brengt de toekomst?

Volgens 72 procent van de respondenten is in 2025 e-commerce het grootste verkoopkanaal binnen de organisatie. Deze verwachting maakt het des te zorgwekkender dat veel bedrijven nog kampen met achterhaalde, inflexibele of niet schaalbare systemen. Daarom is het nu tijd om actie te ondernemen. Op deze manier kun je op langer termijn onderscheid maken, ten opzichte van de slapende concurrentie. Dus is jouw organisatie klaar om de toekomst in te gaan?

Download het volledige “B2B Digital Experiences Report 2019” op de website op Episerver.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *