Social commerce: wat is het, werkt het en wanneer in Nederland?

Social commerce, een term die je steeds vaker tegenkomt. Als we Facebook en Google moeten geloven wordt social commerce “the next big thing”. De mogelijkheden in Nederland zijn nog erg beperkt maar als we aan de andere kant van de Atlantische oceaan kijken dan zijn de vooruitzichten veelbelovend. Toch?

In mijn artikel “11 e-commerce trends voor 2021” besteedde ik al aandacht aan social commerce. Zoals de titel al doet vermoeden, zie ik social commerce als één van de internationale trends voor dit jaar. Maar wat is social commerce precies? En wanneer gaan de grote techreuzen de Nederlandse consument en verkopers verblijden met hun innovatie?

Wat is social commerce?

Laat ik beginnen met de gortdroge definitie van social commerce:

Social commerce is het proces waarbij producten rechtstreeks op sociale media worden getoond, aangeprezen én verkocht.

De term “social commerce” vindt zijn oorsprong in 2005. Yahoo! beschrijft social commerce als “een collectie van sociale tools ter ondersteuning van online shopping”. Denk hierbij aan gedeelde shopping lijsten, gebruikersbeoordelingen en user generated content (reviews en tips) ter aanvulling op productinformatie. Met behulp van deze tools krijgen kopers “advies van vertrouwde individuen die ze vervolgens snel en vertrouwd kunnen kopen”.

In Amerika kunnen consumenten al volop shoppen in de Instagram shop.

Een goed voorbeeld is Facebook. We zijn inmiddels al (vaak tot grote irritatie) gewend aan het rijke aanbod met advertenties. Maar in de States heeft Facebook haar Shops functionaliteit al uitgerold, waarmee verkopers toegang krijgen tot Facebook en Instagram als verkoopkanaal. In Nederland moeten we het voorlopig nog stellen met Marketplace (op Facebook) en doorverwijzen naar externe webshops (op Facebook en Instagram).

Waarom social commerce?

Klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar waarom zou je bij een lancering in Nederland social commerce gaan toepassen? Ik heb de voordelen beschreven voor zowel kopers als verkopers.

Voordelen voor kopers

 • Lees eenvoudig ervaringen en meningen van anderen. Social media zijn een uitstekend platform om jouw ongezouten mening te geven over (recente) aankopen. Het is daardoor dus ook uiterst interessant om deze ervaringen en reviews te lezen tijdens het orientatieproces.
 • Ontdek wat jouw influencers interesseert. Terwijl we weten dat influencers betaald krijgen voor het plaatsen van content, beïnvloedt het toch onze kijk op merken en producten. Het effect is bewezen: influencer marketing is booming, vooral op social media;
 • Contacteer de verkoper direct en persoonlijk. Social media zet de toon om op meer persoonlijke wijze in contact te treden met de verkoper. Weg met dat saaie contactformulier, hallo chatgesprek;
 • Betrek je connecties bij je oriëntatie- en aankoopproces. Overleg met vrienden, vorm samen een mening en koop binnen enkele klikken;
 • Identificeer je met (de aankoop van) een merk. Door een aankoop te plaatsen voelen kopers zich nog dichter verbonden met een merk. Nog meer stof om met aankopen te pronken en vervolgens bevestiging te krijgen van vrienden.
 • Koop snel en vertrouwd. Binnen enkele klikken een populair (of door jouw influencer aangeprezen) product kopen is nu mogelijk.

Voordelen voor verkopers

 • Wees daar waar je doelgroep is. Vooral millennials en generatie Z (leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar) zijn fervente social media gebruikers. Volgens onderzoek geven meer dan 30% aan dat ze items rechtstreeks op Facebook willen kopen, 27% op Instagram en 20% op Twitter;
 • Target je marketing nóg specifieker. De mogelijkheden om je advertenties te tonen aan een specifieke doelgroep is een natte droom voor iedere online marketeer; 
 • Laad je merk effectief en persoonlijk. Social media geeft je de mogelijkheid om je merk te branden aan de hand van getargete advertenties, persoonlijke communicatieboodschappen, het inzetten van passende influencers en persoonlijke tone-of-voice van je klantenservice medewerkers;
 • Verkrijg en geniet van hoge exposure. Door het inzetten van getargete advertenties en het opbouwen van volgers vergroot je je bereik in rap tempo.
 • Ontvang waardevolle inzichten. Zoals eerder vermeld zijn reviews binnen social media doorgaans oprechter en meer ongezouten. Dit is een perfect middel om waardevolle inzichten te verkrijgen en jouw diensten en producten te verbeteren. 
 • Geniet een korte sales funnel. De klant doorloopt een relatief korte journey doordat alles (van sociale interactie tot productaankoop) is ondergebracht binnen één platform;
 • Profiteer van een booming verkoopkanaal. Onderzoekers voorspellen dat de e-sales de komende drie jaar meer dan € 600 miljard zal bedragen.

Social commerce platformen

Wat zijn nu precies de grootste social commerce paltformen ter wereld? Zoals gezegd, ons koude kikkerlandje komt momenteel nog van een koude kermis thuis. Maar als we kijken naar China en (vooral) Amerika dan zien we mooie innovatie die veelbelovend is.

Facebook en Instagram

Facebook timmert al enige tijd aan de social commerce weg. Begin 2020 lanceerde het Facebook Shops in Amerika. In Shops kunnen bedrijven winkels creëren voor Facebook en Instagram. Facebook Shops is de verzameling van online winkelfuncties die door de jaren heen op beide sociale platformen zijn uitgebracht. Denk hierbij aan Facebook Marketplace, Instagram Shopping, Native Checkout en Live Video Shopping.

Ook binnen Facebook zelf zijn Amerikaanse gebruikers al in staat om aankopen te doen.

Winkels zijn gratis aan te maken, maar brengen een vergoeding in rekening wanneer de checkout van Facebook wordt gebruikt. Als een merk geen toegang heeft tot Facebook Shops, Facebook’s native checkout of Instagram Checkout, zijn er nog steeds mogelijkheden om gebruik te maken van social commerce. Met Instagram kunnen merken producten rechtstreeks uit posts of verhalen verkopen, en met Facebook Marketplace kunnen gebruikers zowel bij lokale als bij e-commerce bedrijven aankopen doen zonder Facebook te verlaten.

Facebook heeft nog geen concrete data genoemd om uit te rollen naar andere landen.

Snapchat

Vorig jaar kondigde Snapchat een nieuwe checkout functionaliteit aan in de Amerikaanse app. Met deze functionaliteit kunnen gebruikers producten rechtstreeks in de app kopen. Voorheen konden videomakers alleen producten aan individuele snaps koppelen. De nieuwe checkout gaat nog een stap verder: geselecteerde accounts kunnen nu een winkel maken (met behulp van Shopify) binnen de “Snap Store”. Deze accounts hebben de Shop-knop op hun Snapchat profiel, waardoor gebruikers rechtstreeks toegang hebben tot de Snap Store.

Ook Snapchat doet geen mededelingen over een lancering in Nederland.

De Snap Store in Amerika maakt het mogelijk om snel producten te kopen.

TikTok

TikTok is de jongste bekende telg in de social platform familie, maar het loopt niet ver achter als het gaat om social commerce. Onder de naam Douyin timmert TikTok al enige tijd aan de weg in China, ook met haar interne shop. In de tweede helft van 2020 kondigde TikTok in Amerika een samenwerking aan met Shopify, waarbij Shopify verkopers eenvoudig in contact kunnen komen met TikTok gebruikers. Door content te delen op de TikTok feed, zijn verkopers in staat een groot publiek te bereiken.

TikTok heeft aangekondigd dat ze begin dit jaar zullen uitbreiden naar (o.a.) Nederland.

In China kunnen gebruikers in Douyin (TikTok) vanuit video’s producten bekijken en deze direct aankopen.

Pinterest

Op Pinterest dragen de zgn. “Product Pins” zorg voor het koopproces. Gebruikers die door Pinterest-advertenties bladeren kunnen aan de hand van een label een “Product Pin” herkennen en hiermee rechtstreeks bij de winkelier kopen. Pinterest slaat vervolgens de benodigde aankoopinformatie op, zodat vervolgaankopen eenvoudiger kunnen worden gedaan. Kopen worden hierdoor laagdrempeliger, een gegeven wat adverteren en verkopen via Pinterest nog interessanter maakt.

Ook Pinterest doet geen uitspraken over een uitrol naar Nederland. Voorlopig worden Nederlandse gebruikers direct doorgestuurd naar de checkout van de verkoper zijn webshop.

In Pinterest dragen de Product Pins (ook wel “buyable pins”) voor het aanschaffen van producten binnen het platform.

Werkt social commerce écht?

Gaat social commerce de traditionele e-commerce in de schaduw stellen? De waarheid is simpel: meer mensen wenden zich tot sociale media voor productaanbevelingen en recensies. Volgens MarketingWeek vindt 56% van de ondervraagden merken op sociale media leuk en volgt ze om producten te zien. Nog eens 35% doet dit om ideeën op te doen voor de volgende keer dat ze gaan winkelen. Maar willen mensen echt winkelen op sociale media? Volgens deze specifieke studie van een paar jaar geleden niet echt.

Een ander onderzoek, uitgevoerd onder gebruikers van sociale media van 16 tot 64 jaar oud, toonde aan dat slechts 9% van de respondenten interesse heeft in het gebruik van de koopknoppen van Facebook. Statista’s onderzoek uit 2018 toonde aan dat maar liefst 82% van de online consumenten in Amerika producten niet rechtstreeks via sociale media heeft gekocht.

Nog een andere studie wees uit dat slechts 35% van de millennials “waarschijnlijk” via Facebook tot aankoop overgaat. Slechts 24% zei geïnteresseerd te zijn in een Twitter-koopknop. Volgens dit onderzoek hebben zowel Twitter als Facebook beweerd dat ongeveer de helft van hun gebruikers naar hun sites komt om producten te kopen die ze kunnen kopen.

Maar waarom spreken deze cijfers elkaar zo tegen? Mijn inziens komt dit doordat we nog steeds geen eenduidige definitie hebben voor “social commerce”. Sommige bronnen scharen transacties met social media als traffic kanaal ook onder “social commerce”. Anderen (waaronder ik) vinden dat de transacties tevens op het social platform moeten plaatsvinden.

Is social commerce iets voor jou?

Dat is de grote vraag. De social media giganten zijn nu eerst aan zet, alleen TikTok doet concrete uitspraken over een uitrol naar Nederland. De rest houdt zijn kaken stevig op elkaar. In de tussentijd houden wij deze social commerce revolutie gespannen in de gaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *