10-tips-motivatie-thuis-werken

10 tips voor motivatie tijdens thuiswerken

Op afstand werken is nog uitdagender tijdens COVID-19 met extra stress en extra afleiding van huisgenoten. Een paar eenvoudige regels kunnen je helpen gemotiveerd te blijven. Wees vooral niet te streng voor jezelf; we doen allemaal ons best onder deze bijzondere omstandigheden. De meeste mensen vinden thuiswerken een uitdaging, vooral in het begin. Van stapels vuile was tot TV, vele afleidingen liggen op de loer. Maar waar is de motivatie?

Soms bieden pyjama’s en een comfortabele stoel gewoon niet dezelfde soort motivatie als een pak en een bureaustoel. Of je nu alleen thuis bent en het in huis te stil is, of je bent thuis en jouw gezin is niet ‘onder controle’; je vindt het misschien moeilijk te focussen. Laat staan dat je je werk gedaan krijgt en dat je jezelf productief voelt. De volgende tips helpen je om motivatie te krijgen en te houden bij thuiswerken.

1. Beperk afleidingen en onderbrekingen

Het kan zijn dat je moeite hebt om elke keer dat je wordt onderbroken, weer aan de slag te gaan. Je kunt gemotiveerd blijven door de afleidingen en onderbrekingen te beperken. Demp bijvoorbeeld je telefoonmeldingen en check je e-mail maar één keer per uur. Of plaats je telefoon op “Niet storen” totdat je een specifieke taak hebt voltooid. Als je met kinderen vanuit huis werkt, houd ze dan bezig om te voorkomen dat ze je storen. Geef ze taken en plan om ze op een bepaald moment te controleren. Stel enkele basisregels vast over wat een goede reden is waarom ze je tijdens het werk mogen storen. Dit is een must voor goede motivatie tijdens thuiswerken.

2. Zorg voor een speciale werkplek

Je zou in de verleiding kunnen komen om weggezakt in je bank, of zelfs vanuit bed, te werken. Dit zijn tenslotte de meest comfortabele plekken in huis. Maar als je jouw slaapkamer met je werk associeert, dan kan dit jouw slaap verstoren. Voor ouders is dit een bekend fenomeen; ook voor peuters en kleuters is het belangrijk om ruimtes met doelen te associëren. Terug naar je werkruimte. Zorg voor een specifieke plek in je huis waar je jouw werkplek optuigt, de keukentafel of een bureau in de hoek van de woonkamer zijn al een veel beter alternatief voor je slaapkamer. Nóg beter is een speciale afgeronde kamer, maar helaas heeft niet iedereen die luxe.

3. Maak een schema

Ik ben hier ook op kantoor altijd een voorstander van geweest: maak een schema. Zonder een gestructureerde werkdag kan de tijd onbewust wegglippen. Misschien merk je dat jouw werkdagen steeds later beginnen (terug naar je studentikoos leven) of dat je extra koffiepauzes inlast. Dan strekken je werktijden zich uit tot later in de avond, waardoor je ’s avonds ook laat opblijft. Of misschien merk je dat je tijdens het werk gemakkelijk afgeleid wordt. En taken die vroeger 20 minuten duurden, duren plots 2 uur. Daarom is het belangrijk om een ​​duidelijk schema te hebben. Stel realistische doelen voor je werkdag, maak voor iedere taak een tijdsinschatting.

4. Werk in kleine blokken van tijd

Voortbordurend op punt 3: door kleine hoeveelheden tijd te blokkeren en te plannen wat je in die periode gaat doen, zijn grote taken beter beheersbaar. Misschien merk je dat je tijdens thuiswerken meer motivatie hebt als je tegen jezelf zegt dat je slechts één offerte in de komende 30 minuten hoeft af te ronden, in plaats van tegen jezelf te zeggen dat je tegen lunchtijd 50 offertes moet maken.

Door je tijd in te plannen, maak (en voel) je jezelf meer verantwoordelijk. Je loopt minder snel verdwaald op sociale media als je weet dat je maar 15 minuten hebt om een ​​taak te voltooien. En je stelt minder snel uit als je jezelf een strakke deadline heeft gesteld.

5. Stel geen taken uit

Dat brengt mij tot de volgende tip. Onderzoek toont aan dat we de neiging hebben taken uit te stellen die ongemakkelijke emoties oproepen. Als je je zorgen maakt over een medische afspraak dan ben je doorgaans niet gemotiveerd om de dokter te bellen. Of als je bang bent dat studeren frustratie met zich meebrengt, dan zou je in plaats daarvan kunnen bingewatchen op Netflix. In deze gevallen komt het gebrek aan motivatie tijdens thuiswerken voort uit jouw verlangen om ongemak te vermijden. En als je vanuit huis werkt, zijn er altijd genoeg mogelijkheden om iets leukers te doen dan het werk dat je zou moeten doen.

Bedenk dus welke emotie (s) je probeert te vermijden. Door de emotie te erkennen, kan het minder eng aanvoelen. Herinner jezelf eraan dat je kunt omgaan met een ongemakkelijk gevoel. Herinner jezelf er bovendien aan hoe goed je je zult voelen als je het project af hebt, in plaats van hoe slecht je je zult voelen als je het werk niet doet. Dit kan je eraan herinneren om actie te ondernemen, ongeacht of je daar zin in hebt.

7. Daag jezelf uit

Soms kan een kleine uitdaging je helpen om in beweging te komen. Zaken die door mij bijvoorbeeld als ‘ongemakkelijk’ worden ervaren zet ik graag om in directe actie. Hierin daag ik mezelf uit. Een ander voorbeeld, meer vakinhoudelijk, is jezelf als copywriter uit te dagen om een bepaald aantal woorden in 30 minuten te schrijven. Als je eenmaal ziet hoeveel woorden je daadwerkelijk in dat half uur geschreven krijgt, kun je dit als begin zien van een persoonlijke uitdaging. Probeer in het volgende tijdvak van 30 minuten jouw persoonlijke record te verslaan. Uitdaging zorgt dus ook zeker voor motivatie bij thuiswerken.

6. Oefen de “10-minutenregel”

Het kan moeilijk zijn om jezelf ervan te overtuigen om aan een taak te gaan werken die je echt niet wilt doen. Of je nu weet dat het saai, frustrerend of gewoon heel uitdagend gaat worden, jezelf ervan overtuigen om aan de slag te gaan, is moeilijk. Een van de beste manieren om aan de slag te gaan met iets dat je niet wilt, is door de ’10 minutenregel’ te gebruiken. Zeg tegen jezelf dat je maar 10 minuten aan iets hoeft te werken. Daarna, na de 10 minuten, kun je een pauze nemen als je dat wilt. Vaker wel dan niet, ga je merken dat je na 10 minuten ervoor kiest om door te gaan. Aan de slag gaan is meestal het moeilijkste deel. Maar als je dat eenmaal doet, is het gemakkelijk om de vaart erin te houden. Ze zeggen niet voor niets “een goed begin is het halve werk”.

8. Zorg goed voor jezelf

Je zult nooit op je best zijn als je uitgeput bent en alleen cafeïne en suiker gebruikt. Je hebt een gezond dieet, voldoende rust en goede zelfzorg nodig om optimaal te presteren. Maar het is vanuit huis (en tijdens COVID-19 al helemaal) uitdagender zijn om nu aan je fysieke, sociale en emotionele behoeften te voldoen. Gezond eten is misschien niet zo eenvoudig als je jouw uitstapjes naar de supermarkt beperkt. En videochatten met vrienden is niet hetzelfde als persoonlijk ontmoeten. Dus doe af en toe een stapje terug en vraag jezelf af wat je nog meer kunt doen om beter voor jezelf te zorgen.

9. Beloon jezelf

Misschien vind je dat je het beste werkt als je weet dat er een kleine beloning op je wacht. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je naar je favoriete programma kunt kijken als je om 18:00 klaar bent met werken. Of zeg tegen jezelf dat je een kopje van je favoriete thee kunt drinken zodra je dit rapport uit hebt. Het klinkt ‘cheesy’ maar de kleinste stimulans kan je vaak al helpen om je werk efficiënt te doen. En het helpt je te zien wat je kunt bereiken.

10. Experimenteer met verschillende aanpakken

Er zijn tal van online tips om goed thuis te werken. Maar iedereen is anders. En wat voor de één werkt, werkt misschien niet goed voor een ander. Het is dus belangrijk om met verschillende aanpakken te experimenteren om te ontdekken wat goed voor je werkt. Misschien merk je dat je ’s avonds meer gemotiveerd bent, of misschien heb je meer energie na een ochtendtraining. Ik wens je veel succes en bedenk goed: “we are in this together”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *