8 tips om “outside the box” te denken

Buiten de gebaande paden denken is meer dan alleen een cliché. Het betekent problemen op nieuwe, innovatieve manieren te benaderen, anders te “conceptualiseren”. Maar hoe denken we “outside the box”? Hoe ontwikkelen we het vermogen om problemen op een andere manier aan te pakken dan normaal? Hoe cultiveren we het vermogen om anders naar dingen te kijken dan normaal?

Het is en blijft lastig. Ook makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf merk ik dat vooral tijdsdruk een grote boosdoener is. “Even snel een oplossing bedenken”. Tijdens mijn artikel over design thinking kwam dit onderwerp al aan bod. Op basis van mijn ervaring en rondgang over het web heb ik hieronder 8 tips om jouw beter “outside the box” te denken. Veel succes met je denken op de proef te stellen!

1. Ga terug naar de basis

Wat zou je doen als je helemaal opnieuw mocht beginnen? Routine is de vijand van innovatief denken, maar is ook een precedent. Vaak heb je moeite om af te wijken van wijzen waarop je het voorheen altijd deed. Door je een schone lei voor te stellen, kun je van perspectief veranderen en buiten de gebaande paden denken. Als je probeert om buiten de kaders te denken, vraag jezelf dan af “waarom” je doet wat je doet.

Stel je bent manieren aan het bedenken om een specifiek ​​product of dienst te verkopen. In plaats van na te denken over hoe je aan een klant kunt verkopen, vraag je jezelf af waarom zij je product of dienst überhaupt zou moeten kopen. Waarom maakt dit een verschil? Waarom zou het iemand iets kunnen schelen? Waarom is je product of dienst uniek? Waarom zou een klant of opdrachtgever voor jou kiezen?

2. Vereenvoudig je gedachten

Stop eens met teveel denken. Niets is complexer dan nadenken terwijl je vastzit in een wirwar van gedachten en ideeën. Dit maakt het lastig om jezelf te distantiëren van datgeen wat in je hoofd zit. Een handige tip: probeer het probleem te versimpelen, zodat je het kunt uitleggen aan een kind. Nobelprijswinnaar Richard Feynman zei ooit: “als je het niet aan een zesjarige kunt uitleggen dan begrijp je het probleem niet echt.” Soms resulteert het uitzoeken van de vereenvoudiging van een complexe probleemstelling al in een innovatieve oplossing.

3. Denk buiten de kaders

Hoe denk je buiten de kaders? Denk precies het tegenovergestelde van wat je al dacht. Het is immers gemakkelijk om bezeten te zijn van je eigen woorden en ideeën. Het is echter niet zo eenvoudig om je eigen gedachten te weerleggen. Het zal je dwingen mogelijke mazen of tekortkomingen in je ideeën te vinden en daarom ideeën uit te breiden of nieuwe voor te stellen. Door jezelf te dwingen het tegenovergestelde te zien, zul je je brein voor alle mogelijkheden openen.

4. Draai het ondersteboven of achterstevoren

Iets ondersteboven draaien kan je helpen patronen te zien die anders niet duidelijk zijn. De hersenen hebben een heleboel patroonvormige gewoonten die vaak andere, meer subtiele patronen verdoezelen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen hoe een probleem eruit ziet als de minst belangrijke uitkomst de belangrijkste is, en hoe je dit vervolgens kunt oplossen.

Net zoals iets ondersteboven draaien, kan achteruit werken ook tot vernieuwende inzichten leiden. Een mooi voorbeeld is het gegeven “backward planning”, waarbij je begint met een doel en nadenkt over de stappen die nodig zijn om het te bereiken, totdat je komt waar je nu bent.

5. Bestudeer een andere branche

Ik werk momenteel in de kantoorartikelenbranche maar haal veel van mijn oplossingen uit andere branches (vooral food en fashion). Branches die uitdagender zijn, voorop lopen of wellicht een zeer andere maar interessante dynamiek kennen. Ga naar de bibliotheek en koop een vakblad in een andere branche dan de jouwe, of pak een paar boeken uit de bibliotheek en leer hoe dingen in andere branches worden gedaan. Je zult ontdekken dat veel van de problemen waarmee mensen in andere bedrijfstakken worden geconfronteerd, vergelijkbaar zijn met de problemen in je eigen branche. Zo ontdek je andere manieren waarop met hetzelfde probleem wordt omgegaan.

6. Creëer een mindmap

Een mindmap kan je helpen om te ordenen wat er in je brein gebeurt. Het is een gemakkelijke manier om over creatieve ideeën te brainstormen. Je begint met één onderwerp en maakt vertakkingen naar subvakken, die zich vervolgens weer opdelen naar subsubvakken. Maak je geen zorgen over de structuur of je gedachtestroom; het enige wat je hoeft te doen, is je ideeën te visualiseren. Hiermee krijg je een stukje tastbare creativiteit om verder out of the box te denken.

Een mindmap kan je onbewust leiden tot geniale ideeën.

7. Maak een tekening

Laten we je rechter breinhelft eens testen. Pak een potlood of pen en een stuk papier en probeer je probleem te verbeelden. Door een probleem te visualiseren, worden ook andere manieren van denken ingeschakeld die we normaal niet gebruiken, waardoor je weer een creatieve boost krijgt.

8. Vraag een kind om advies

Ik geloof niet in het idee dat kinderen van nature of creatief zijn voordat de samenleving ze “ruïneert”, zoals deze bekende TED-talk pretendeert. Maar ik ervaar wel dat kinderen denken en spreken over conventies met een onwetendheid die nuttig kan zijn. Vraag een kind hoe ze een probleem zouden aanpakken. Heb je geen kind “bij de hand”? Zie dan tip 2 en formuleer het dusdanig dat een kind het kan begrijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *